logo_mv.gif
VIHAVUOSI-YHDISTYS ry

Etusivu

Näin löydät Vihavuoteen

Koskikahvila

Perhokalastus

Tapahtumat

Kurssit

Näyttelyt

Yhdistys toimii

Vihavuoden talvi

Vihavuoden historia

Kuvia

Vuokraus ja muu palvelut

Kalastussäännöt 2019

VIHAVUOSI 2019
Kalastuslupien myynti
sunnuntaina 10.3.2019 klo 15.
HUOM! Viimehetken muutos lupien varausnumeroon. Uusi numero 044 244 5272

Tiedustelut kalastuksesta: Pasi Visakivi, puh. 040 506 0764.

Vihavuoden kalastusluvat tulevat myyntiin sunnuntaina 10.3.2019 klo 15 numerosta 044 244 5272. Yksi soittaja voi varata kerrallaan yhden kalastusvuorokauden.

Vihavuodenkoskelle myydään vain koko kosken lupia. Kalastuslupa sisältää majoituksen. Lupia myydään 3 per viikko, eli jokaista lupavuorokautta edeltää rauhoituspäivä.

Toukokuun ensimmäinen viikko sekä heinäkuun puolesta välistä kauden loppuun kalastusluvan hinta on 130 €/vrk. Toukokuun toisesta viikosta heinäkuun puoleen väliin kalastusluvan hinta on 260 €/vrk. Kaikki kalastuskauden 2019 luvat tulevat myyntiin samanaikaisesti.

  • 1.5-5.5. 130 € (normaalilupa)
  • 6.5-7.7. 260 € (sesonkilupa)
  • 8.7-31.8. 130 € (normaalilupa)

Kaikki luvat on maksettava Vihavuosiyhdistyksen tilille 1. huhtikuuta mennessä.
Kalastusluvat maksetaan tilille: FI12 4252 1020 0196 96

Normaaliluvat ovat henkilökohtaisia ja niissä on kolmen kalastajan kiintiö. Kalastusluvan haltija valitsee muut kalastajat.

Sesonkiluvalla kalastajia voi olla enemmän, mutta samanaikaisesti koskessa saa olla korkeintaan kolme henkilöä. Sesonkiluvan voi lunastaa samoilla ehdoilla mille tahansa ajanjaksolle kalastuskaudella. Kalastusluvan haltija valitsee muut kalastajat.

Vain ennen eräpäivää (1.4.) perutut luvat tai luvat, joita ei ole maksettu eräpäivään mennessä, myydään eteenpäin jonotuslistalta Vihavuosi-yhdistyksen toimesta.

Mikäli lupansa jo maksanut henkilö ei pääsekään kalastamaan varaamanaan vuorokautena, on hän itse vastuussa lupansa myymisestä eteenpäin sekä uuden luvanhaltijan ilmoittamisesta Vihavuosi-yhdistykselle. Maksettuja lupamaksuja ei palauteta.

Vihavuosi-yhdistys pidättää oikeuden sulkea kosken kalastukselta mikäli olosuhteet muuttuvat kalojen tai kalastuksen kannalta hankaliksi. Näissä tapauksissa kalastusluvan hinta palautetaan täysimääräisenä takaisin luvanhaltijalle.

Eväspaketteja ja ruokailuja voi tilata Mona Iso-Mustajärveltä puhelinnumerosta 040 8476649.

Säännöt ja kalastusluvanehdot pysyvät ennallaan.

Vihavuodenkosken 20. kalastuskausi alkaa

Vihavuosi-yhdistys täyttää kuluvana vuonna 20 vuotta ja 20. koskikalastuskausi alkaa toukokuussa. Lauantaina 8.6 yhdistys järjestää 20.v. juhlat, joiden tarkempi sisältö ja aikataulu ilmoitetaan keväällä.  

Kaudesta 2018

Kauden 2018 kalastusolosuhteet Vihavuodenkoskella olivat erittäin kaksijakoiset. Alkukauden korkealla pysytellyt vesi loi ihanteelliset kalastusolosuhteet. Tähän yhdistynyt runsas kalamäärä toi mieleen kosken parhaat vuodet 2000-luvun loppupuolelta. Saalispalautteista käy ilmi, että alkukaudesta ja varsinkin kesäkuussa oli useita yli 20 kalan päiviä. Myös saaliin kokojakauma oli laaja. Jo touko-kesäkuun vaihteessa hätyyteltiin 20 asteen lämpötilarajaa, mutta kesäkuun alun kylmempi jakso piti vedet kalastuksen kannalta hyvänä.

Heinäkuu toi tullessaan kovat helteet ja veden lämpötila nousi nopeasti taimenien kannalta haitallisille lukemille. Koski suljettiin kalastukselta 14.7 ja avattiin uudelleen vasta 18.8. Tämä on yli 25% koko kauden kalastusvuorokausista. Koska lupamaksut palautettiin täysimääräisinä, oli tulojen menetys merkittävä. Myös veden korkeus laski hellejakson aikana koko syksyksi erittäin alhaiseksi. Elokuussa veden pinta oli lähes 50 cm normaalia alempana.

Vihavuosi-yhdistys hankki majoitustilaan keväällä 2018 uuden ilmalämpöpumpun, jolla lisättiin majoitustilan viihtyisyyttä lämpimään aikaan. Kosken pääuomaan asennettiin etäluettava vedenlämmön seurantajärjestelmä, jolla lämpötilojen kehitystä voidaan seurata erittäin tarkasti.

Palautteiden perusteella taimenia saatiin saaliiksi 396 kpl (vuonna 2017 535 kpl ja vuonna 2016 329 kpl). Näistä 34 kpl (8,5%) oli eväleikattuja istukkaita. Koska Vihavuosi-yhdistys ei istuta koskeen eväleikattuja istukkaita, ovat saaliiksi saadut yksilöt peräisin järville tehdyistä istutuksista. Kaikki yhdistyksen tekemät istutukset ovat peräisin joko mätibokseista tai ruskuaispussipoikasista. Suurin saaliiksi saatu luonnontaimen oli pituudeltaan 69 cm.

Pakollisen ja myös kohteen seurannan kannalta erittäin tärkeän saalispalautteen oikein täyttäneiden kesken arvotaan joka vuosi yksi kalastusvuorokausi. Viime vuoden osalta arvonnan voittaja oli Henri Nieminen Kangasalta. Onneksi olkoon!

Sähkökoekalastuksessa poikasia löytyi huonosti niin pääuomasta kuin pienemmästä myllyuomasta. Hellejakson vaikutus näkyi poikasmäärissä, valitettavasti. Vuosittain tehtävässä kutupesäkartoituksessa löydettiin kaksi kutupesää.

Vihavuosi-yhdistys järjestää myös alueen vuosittaiset siivoustalkoot lauantaina 27.4 klo 10 alkaen, mihin toivotaan mukaan innokkaita talkoolaisia.

Antoisia kalastushetkiä Vihavuodenkoskella

Pasi Visakivi
Vihavuosiyhdistys

VIHAVUODENKOSKI

KALASTUSSÄÄNNÖT 2019

• Lyijymateriaalin käyttö kalastuksessa kielletty.
• Alle 6-luokan perhovälineiden käyttö kielletty.
• Käytettävä vähintään 0.25 mm perukkeenkärkeä.

• Majoitustila on siivottava kalastusluvan haltijan toimesta.
• Vain yhden perhon käyttäminen kerrallaan sallittu.
• Jokaisen luvan lunastaneen on jätettävä saalisilmoitus.
• Vapautettavan kalan nostaminen pois vedestä on kielletty.
• Koski on rauhoitettu 1.9-30.4
• Vain perhokalastus sallittu.
• Vain väkäsettömän yksihaaraisen koukun käyttö sallittu.
• Kahlaaminen on kielletty 1.5-31.5 välisenä aikana. Muulloin kahlaaminen on sallittua kolme metriä (3m) rantaviivasta.
• Luonnontilainen taimen (rasvaevällinen) on kokonaan rauhoitettu.
• Istutettujen taimenten (rasvaevä leikattu pois) alamitta on 60cm.
• Yhdellä luvalla saa ottaa 1 lohikalan.
• Kalastajakiintiö 3 kalastajaa/vrk.
• Kalastusvuorokausi alkaa klo 15 ja päättyy klo 15.
• Koko koski 260 € / 130 €. Luvan hinta sisältää majoituksen.
• Kaikki luvat on maksettava etukäteen.
• Sillalta kalastaminen kielletty.
• Sillasta alavirtaan katsottuna oikealle haarautuva virran osa on rauhoitettu kokonaan kalastukselta ja kahlaamiselta. Kesäkuusta alkaen, kun kahluukielto koko koskesta loppuu, saa sillan alaosasta kahlata suoraan alaspäin kohti pikkusaarta, jolloin päävirran kalastus on mahdollista. Tässä kohtaa poiketaan muualla voimassa olevasta kolmen metrin kahlaussäännöstä.
• Suosittelemme käyttämään solmutonta havasta haavissa.
• Majoitustila on käytössä tuntia ennen kalastusluvan alkamista, sekä tunti kalastusluvan päättymisen jälkeen.
• Harjuksen alamitta on 35cm.

• Kalastussääntöjen rikkomisesta seuraa kalastusluvan menettäminen välittömästi!

Kalastuskuvia Vihavuodenkoskelta